Thema verlies

Stil verdriet

hoeft niet...

Rouwen bij kinderen krijgt een plaats op school.

 

Website ter ondersteuning van leerkrachten en begeleiders die geconfronteerd worden met rouwen bij kinderen.

Boeken voor kinderen: Thema: VERLIES

Ik wil bij jou zijn

 

Auteur: Hilde Schuurmans

Uitgeverij: Hi.Kids!Books

Publicatiedatum: 2013

 

Ik wil bij jou zijn is een hartverwarmend verhaal over het konijntje Pipa. Over hoe je iemand zo hard missen kan, dat je er alles voor over hebt om terug bij hem of haar te zijn.

Wanneer het boek gebruikt wordt bij verlies of rouwsituatie creëert het kansen om samen met kinderen het thema van de dood bespreekbaar te maken. Het verhaal biedt ook troost, hoop en vergroot de mogelijkheid dat kinderen de overledene een plekje in hun hart kunnen geven zodat ze daarna weer voluit aan het leven kunnen deelnemen.

Als de maan lacht

 

Auteur: Diane Put

Uitgeverij: Clavis

Publicatiedatum: december 2011

 

Amori heeft de allerliefste mama van de wereld. Het is ook de gekste mama als ze samen op de fiets zitten en de zoetste mama als ze samen pannenkoeken bakken. Maar nu … is mama er niet meer. Het is stil en iedereen kijkt triest. Papa huilt soms en Amori kan hem niet troosten. Ze mist haar lieve mama zo erg. Gelukkig zijn oma en opa er. Ze zijn lief. Ze begrijpen het als Amori bang is en huilt. Na een lange tijd vindt Amori de koekjes van oma weer heerlijk, de fietstochtjes met opa leuk en komt er een nieuwe mama, Mama Roos.

Een zeer gevoelig verhaal over een groot verlies van een klein meisje waarin emoties heel herkenbaar worden weergegeven.

Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag?

 

Auteur: Marcel Kalter

Uitgeverij: SU De Ronde Tafel

Publicatiedatum: maart 2012

 

Als er iemand overlijdt, moet er in een paar dagen veel geregeld worden. Dan is het lastig om ook nog eens te bedenken hoe je aan jonge kinderen moet vertellen wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren tijdens een begrafenis of crematie. In dit boekje wordt dat in verhaalvorm uitgelegd. Als de buurvrouw van Anne overlijdt, gaat ze mee naar de condoleance en de begrafenis. Daarna bezoekt Anne met haar klas het uitvaartcentrum voor een rondleiding door de begrafenisondernemer. Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag? Doodgaan en uitvaart uitgelegd aan kinderen Mooi geïllustreerd door Iris Boter.

 

Dood is niet gewoon

 

Auteur: Martine Delfos

Uitgeverij: Nino

Publicatiedatul: 2007

 

Ilse's vader is door een ongeluk om het leven gekomen. Het afscheid van haar vader, verdrietige familieleden en de begrafenis zijn moeilijk voor haar. Ilse denkt na over de dood en gevoelens van verdriet, boosheid en wat ze nu niet meer met haar vader kan doen, wisselen elkaar af. De inhoud van het boek biedt kinderen die een ouder verloren hebben, herkenning en troost.

 

Doodgaan is geen feest

 

Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers

Uitgeverij: De Vrije Uitgevers

Publicatiedatum: 2014

 

In dit prentenboek wordt cremeren uitgelegd aan de hand van de dood van de papa van Julia en Stijn. Ook de verschillende reacties van de twee kinderen komen aan bod. Met enige creativiteit kan bij het voorlezen de naam van papa veranderd worden in een opa of oom. Het voorleesverhaal is geschikt voor kinderen van ongeveer drie tot acht jaar.

Dag, oude beer

 

Auteur: Udo Weigelt

Uitgeverij: De Vier Windstreken

Publicatiedatum: maart 2003

 

De oude beer is ziek en zal sterven. Alle dieren komen afscheid van hem nemen. De beer zegt dat hij een bijzondere reis gaat maken en dat niemand met hem mee kan. De kleine vos begrijpt het niet; hij heeft nog zoveel vragen. Hoe kan de beer nou zomaar weggaan? En hoe is het dan als je dood bent?

Kikker en het vogeltje

 

Auteur: Max Velthuijs

Uitgeverij: Leopold

Publicatiedatum: 2014

 

Bij de rand van het bos ligt een vogeltje.

'Kijk,' zegt Kikker, 'kapot. Hij doet het niet meer.'

'Hij slaapt,' zegt Varkentje.

Maar Haas zegt: 'Hij is dood.'

'Dood?' vraagt Kikker. 'Wat is dat?'

dag lieve oma!

 

Auteur: Vrouwke Klapwijk Marja Bos

Uitgeverij: Callenbach

Publicatiedatum: 2012

 

Dag lieve oma is een bijzonder boek over rouwverwerking voor jonge kinderen. In het prentenboek voorin de uitgave wordt verteld over de oma van Marte, die erg ziek is, en komt te overlijden.

Kun je internetten in de hemel?

 

Auteur: Ineke Wienese

Uitgeverij: Uitgeverij De Graaff

Publicatiedatum: maart 2014

 

In 'Kun je internetten in de hemel?' vertellen kinderen en jongeren uit verschillende culturen en religies welke gedachten, gevoelens en beelden zij hebben over de dood en wat er na de dood gebeurt. Ook vertellen ze hun verliesverhaal, wat hen steunt en troost geeft bij verlies en wat ouders, familie en school kunnen doen om te steunen.

'Kun je internetten in de hemel?' is geschreven voor en door kinderen en jongeren. Maar de uitgave is ook bedoeld voor ouders, familieleden, vrienden, leerkrachten, docenten en hulpverleners.

De gouden bal

 

Auteur: Kristien Dieltiens

Uitgeverij: Clavis

Publicatiedatum: 2013

 

Dit boek is een heruitgave van een bijzondere titel over rouwverwerking, afscheid nemen en verlies. Met herwerkte tekst en nieuwe illustraties. De symbolische kracht van de eerste editie blijft wel behouden: het verhaal gaat over geboren worden, kind mogen zijn, en sterven als deel van het leven.

 

 

Weg van mij

 

Auteur: Monique Van ’t Erve en Riet Fiddelaers-Jaspers

Uitgeverij: Altiora Averbode

Publicatiedatum: 2007

 

Na een zelfdoding hebben ook kinderen die ermee te maken krijgen, vele vragen. Ze zijn in de war, voelen zich vaak alleen en in de steek gelaten. Riet Fiddelaers-Jaspers en Monique van 't Erve hebben voor hen een werkboek gemaakt zodat ze op hun eigen manier bezig kunnen zijn met wat er is gebeurd.

 

 

Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk

 

Auteur: Ineke van Essen

Uitgeverij: Sjaloom

Publicatiedatum: 2001

 

Als iemand van wie je houdt, is doodgegaan dan lijkt het soms of niemand echt begrijpt hoe je je voelt. In dit boek vertellen dertig kinderen over wat zij meemaakten en hoe hun leven verder ging na de dood van hun vader of moeder. Het gaat over verdriet en geluk. Over akelige gedachten en fijne herinneringen. 0ver houden van en missen. En over je rot voelen en wat dan helpt. Iedereen die beter wil begrijpen hoe het is als iemand van wie je houdt sterft, zal het fijn vinden om dit boek te lezen. Maar het is ook gewoon bedoeld voor alle kinderen die nadenken over het leven en de dood. En dat doet toch eigenlijk iedereen wel eens.