Thema ziekte

Stil verdriet

hoeft niet...

Rouwen bij kinderen krijgt een plaats op school.

 

Website ter ondersteuning van leerkrachten en begeleiders die geconfronteerd worden met rouwen bij kinderen.

Boeken voor kinderen: Thema: ZIEKTE

Grote boom is ziek

 

Auteur: Nathalie Slosse

Uitgeverij: Abimo

Publicatiedatum: 2009

 

Snuiter houdt veel van Grote Boom.

Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereldje helemaal op z'n kop gezet...

Dit verhaal laat de jongste kinderen kennismaken met een lotgenootje, wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte. Met Snuiters doe-ideetjes op het einde van het boek kunnen jonge kinderen onder begeleiding actief aan de slag om hun emoties te verwerken.

Toverdruppels

 

Auteur: Nathalie Slosse

Uitgeverij: Abimo

Publicatiedatum: 2012

 

Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Als hij begint te huilen, verschijnt de Tranenfee. Zij vangt zijn tranen op in een flesje. In haar tas zitten nog meer flesjes, voor de andere dieren in het bos. Want als je huilt omdat je van binnen pijn hebt, komen er toverdruppels...

Toverdruppels nodigt kleine kinderen uit om over verdriet en troost te spreken. Zo leren ze preventief omgaan met verlies en rouw en denken ze na over wat ze als troostrijk ervaren. Belangrijke vaardigheden om op te groeien tot gelukkige volwassenen. Het is het vervolg op Grote Boom is ziek, maar kan afzonderlijk gelezen worden.

Een bed bij het raam

 

Auteur: Sylvia vanden Heede, Jan de Kinder

Uitgeverij: Lannoo

Publicatiedatum: 2007

 

Stan is ook al eens ziek geweest. Zijn keel deed pijn. De dokter kwam en gaf hem een drankje dat naar kersen smaakte. Daar werd Stan beter van. Iedereen wordt vroeg of laat beter, maar bij mama duurt het lang...

Wat zeg je tegen een kind als je voor altijd afscheid moet nemen van iemand van wie je houdt? Wat zijn de woorden om te vertellen dat een moeder, vader, … op sterven ligt? Dit thema probeert het boek ‘Een bed bij het raam’ bespreekbaar te maken. De tekst is herkenbaar voor kinderen in deze situatie, net zoals de gevoelens die de situatie oproept. Niet enkel het verdriet wordt op de voorgrond geplaatst, maar ook de boosheid die er kan zijn tegenover degene die te sterven komt.

Zeemist

 

Auteur: Mariëlle van Sauers, Tineke Lemmens

Uitgeverij: Lemniscaat

Publicatiedatum: 2009

 

In een lange interne monoloog vertelt de ik-figuur wat haar bezighoudt. Ze ervaart haar ziekte als een groeiende schelp in haar hoofd, waarmee ze als het ware versmelt. De zee is haar troost, net als 'mijn vriend', een onbenoembare aanwezigheid. Een verhaal over een meisje met een ongeneeselijke ziekte.

Wolf

 

Auteur: Sophie Swerts

Uitgeverij: Clavis

Publicatiedatum: 2009

 

Op zijn tiende verjaardag krijgt Seppe te horen dat hij kanker heeft en dat hij dringend in het ziekenhuis moet worden behandeld. Seppe sluit zich op in zichzelf. Hij komt zijn kamer haast niet uit en bijna niemand kan nog tot hem doordringen. Wanneer zijn ouders op een dag een boek over indianen meebrengen, verliest Seppe zich helemaal in de wereld van de roodhuiden. Hij put kracht uit dagdromen waarin hij een sterke indiaan wordt.

Met oma in de wolken

 

Auteur: Nicole van Heeswijk

Uitgeverij: Fontein

Publicatiedatum: 2001

 

Tess en Abel maken met hun gezin een ballonvaart om de zevenenzestigste verjaardag van hun oma te vieren. Hoog in de lucht krijgen ze de schrik van hun leven want oma wordt opeens heel ziek. Bijna verdwijnt ze boven de wolken, maar gelukkig redt ze het op het nippertje.