lesmappen en materiaaldozen

Stil verdriet

hoeft niet...

Rouwen bij kinderen krijgt een plaats op school.

 

Website ter ondersteuning van leerkrachten en begeleiders die geconfronteerd worden met rouwen bij kinderen.

 

Er zijn verschillende kant en klare lesmappen en materiaaldozen te verkrijgen om te werken rond rouwen met kinderen in de klas.

Op deze pagina geven we u een kort overzicht van bestaande lesmappen en materiaaldozen.

 

LESMAPPEN

MATERIAALDOZEN

Titel: Door het zure heen

Uitgeverij: Lannoo/Netwerk voor pastoraal met jongeren

 

Beschrijving: Deze werkmap reikt inzichten en praktische informatie

over hoe kinderen en jongeren kunnen omgaan met verlies, afscheid en rouw. De indeling is per leeftijdscategorie en bevat ook heel wat werkmateriaal.

Titel: Als de dood voor dood op school

Uitgeverij: Abimo

 

Beschrijving: Deze lesmap biedt werkvormen binnen drie contexten:

  • het thema dood als doodgewoon thema
  • het crisismoment tussen een overlijden en een uitvaart
  • het omgaan met rouw op langere termijn

Titel: Soms dan moet ik even huilen

Uitgeverij: Leesweb

 

Beschrijving: De lesmap bevat een grote variëteit aan lesonderwerpen en lessuggesties rond verdrietervaringen en afscheid nemen, voor leerlingen van de kleuterschool tot de laatste graad secundair onderwijs. Elke les is opgebouwd rond een tekst, een boek of een film.

Titel: Een wereld vol troost

Uitgeverij: Averbode

 

Beschrijving: ‘Een wereld vol troost’ is een materialenset die kinderen in de basisschool helpt om over verlieservaringen te communiceren en zo op een psychisch gezonde manier met verlieservaringen te leren omgaan.

De koffer biedt materiaal aan rond 15 uiteenlopende verliessituaties, die elk nog eens vanuit verschillende hoeken benaderd kunnen worden.

Titel: Een doos vol gevoelens

Uitgeverij: Averbode

 

Beschrijving: De doos bevat een rijkdom aan activiteiten om verschillende jaren met kinderen rond gevoelens te kunnen werken.

Titel: Een huis vol gevoelens en axen

Uitgeverij: CEGO

 

Beschrijving: Een huis vol gevoelens en axen biedt een betrouwbare en krachtige ondersteuning aan kinderen om gevoelens te benoemen en te (h)erkennen, en te leren hoe deze een uitwerking hebben op hun relaties met anderen. Met mooie illustraties zijn de activiteiten opgebouwd rond een waaier van gevoelens

Titel: Een doosje vol troost

Uitgeverij: CEGO

 

Beschrijving: Een doosje vol troost is een materialenset voor kinderen tussen vijf en twaalf jaar om samen op een creatieve manier te communiceren over breekbare onderwerpen, zoals bv. ziekte.

 

Titel: De eerste troost

Uitgeverij: CEGO

 

Beschrijving: De Eerste Troost is een hulpmiddel dat u kunt gebruiken om kinderen (tot 12 jaar) na een plots overlijden te ondersteunen. Enerzijds kunt u in De Eerste Troost informatie over het rouwproces van kinderen terugvinden. Anderzijds kunt u er werkvormen in vinden die kinderen kunnen helpen bij het verwerken van hun verdriet.

Titel: De emoscoop

Uitgeverij: CEGO

 

Beschrijving: De Emoscoop heeft een tweevoudige doelstelling: ‘Goed in je vel zitten’ en ‘Sociale competentie’, deze horen bij de basisuitrusting van het leven!