INSTANTIES

Stil verdriet

hoeft niet...

Rouwen bij kinderen krijgt een plaats op school.

 

Website ter ondersteuning van leerkrachten en begeleiders die geconfronteerd worden met rouwen bij kinderen.

 

Er zijn verschillende instanties waar men terecht kan bij verliessituaties. Ze bieden een ondersteuning aan kinderen en ouders, maar ook aan leerkrachten en begeleiders.

 

Hieronder lichten we er enkele toe:

 

 

Verdriet is drie sokken

een te weinig,

een te veel,

en altijd ergens één

helemaal alleen

-Koos Meinderts-

'De sokken van de olifant’ is een begeleiding op maat, zowel voor kinderen en jongeren in rouw, als voor volwassenen die hen willen helpen vorm te geven aan hun gemis en verdriet. Men kan hier terecht voor verschillende soorten begeleiding zoals vormingen en voordrachten voor leerkrachten/ begeleiders.

Rouwkoffers en troostkoffers worden samengesteld na een verkennend gesprek.

 

CONTACT:

http://www.desokkenvandeolifant.be

http://www.demens.nu

Wat voor de rups

het einde lijkt,

Is voor de vlinder

een prachtig nieuw begin

-Karin Genijn-

Karin Genijn, schrijfster van het boek: Schooltas vol verdriet, startte in 2012 haar eigen praktijk om kinderen te begeleiden binnen verliessituaties. Ook leert ze de kinderen hun boosheid en agressie op een andere manier af te reageren. Dit doet ze met behulp van praten, maar ook vooral door beeldend rond moeilijke emoties te werken.

Bij Cocon en Cocoon kan je ook terecht voor vormingen voor leerkrachten en begeleiders rond rouwen met kinderen.

 

Haar visie:

Iedere mens is uniek. In de praktijk gaan we stapsgewijs, op het tempo van het kind, vastgelopen emoties ontrafelen, ont-wikkelen.

Hiervoor staat het woord "Cocon".

Daarnaast gaan we ook op zoek naar de kracht die verborgen zit in elke persoon. Zo kunnen opnieuw sterke vleugels ontwikkelen.

Voor dit proces staat het woord "Cocoon".

 

CONTACT:

https://sites.google.com/site/httpwwwcoconcocoonbe/home

 

 

IJD is een jeugdwerkorganisatie die erkend is door de Vlaamse Gemeenschap en die gekaderd is binnen de Vlaamse Katholieke Kerk. Deze instantie biedt jongeren en kinderen een christelijk antwoord op hun vragen. IJD biedt rouwkoffers aan voor scholen en men kan er ook vormigen krijgen voor begeleiders/leerkrachten die jongeren/kinderen willen ondersteunen bij verlies en rouwen.

In hun afdeling in Antwerpen en Hasselt worden er ook ontmoetingsavonden georganiseerd zodat lotgenoten in bepaalde verliessituaties elkaar kunnen ontmoeten.

 

CONTACT:

http://www.ijd.be

 

Missing You is een vzw die hulp biedt aan kinderen, jongeren en volwassen die iemand verloren hebben. Er worden open groepen, kampen en ontmoetingsdagen georganiseerd. Hier komen kinderen samen om met lotgenoten te praten, te knutselen en te spelen rond rouw en verlies.

Op hun website is er een forum waar lotgenoten met elkaar in contact kunnen komen.

 

CONTACT:

http://www.missingyou.be

 

De Werkgroep Verder richt zich heel specifiek naar nabestaanden van zelfdoding.

Men kan hier terecht voor informatie en vormingen. Ze organiseren ook ontmoetingsdagen voor lotgenoten.

 

CONTACT:

http://www.werkgroepverder.be

 

Deze vzw werkt vanuit een christelijke inspiratie maar staat open voor iedereen met respect voor ieders visie. De werking en activiteiten van deze vzw situeren zich vooral rond de regio Antwerpen. Hier kan men terecht voor informatie-avonden, voordrachten, workshops, studiedagen, dit zowel voor nabestaanden als voor hulpverleners. Ze organiseren ook groepsontmoetingen voor lotgenoten.

Op hun website vindt men veel informatie rond boeken en cultuur i.v.m. rouw en verlies en ook doorverwijzingen naar hulpverleners.

 

CONTACT:

http://www.rouwzorgvlaanderen.be